OTTERS RESOR

Ohthere och Wulfstan - två reseskildringar från vikingatiden

År 1983 publicerade Vikingaskeppsmuseet en kommenterad utgåva av två reseskildringar från vikingatiden: Ottar och Wulfstan - två resvägar från Viking, edited by Niels Lund. An English version, Två resenärer vid hovet i King Alfred. The Ventures av Ohthere och Wulfstan tillsammans med beskrivningen av Europa från Old English OrosiusDen följdes 1984 (publicerad av William sessioner York). Dessa reseberättelser från en text som den engelske kungen Alfred, runt 890, hade införts i hans egen översättning av en sen romersk, kristen historia i världen av Orosius. Ohthere s och Wulfstan bokslut är därför våra äldsta källor om geografi i Skandinavien och även ge de tidigaste skriftliga bekräftelse av ett antal nordiska ortnamn.

Sedan dess har viktiga arkeologiska fynd framkom, och erfarenheter har gjorts genom försök resor med segling rekonstruktioner, kasta nytt ljus över dessa viktiga historiska källor. Inför publiceringen av en ny upplaga av boken, ville Vikingskipshuset att samla de forskare som skulle kunna bidra till en djupare insikt i texten och dess kulturhistoriska bakgrund för två seminarier som behandlar Ohthere s och Wulfstan's resor, respektive.

Den första av dessa seminarier hölls den 9 och 10 maj 2003 på Viking Ship Museum i Roskilde. Det var ett internationellt tvärvetenskapligt evenemang med titeln Ohthere s Voyages - ett tvärvetenskapligt seminarium. Seminariet fokuserade på beskrivningen av North norska hövdingen Ohthere s resor längs den norska kusten till Vita havet och ner genom danskt vatten till Hedeby. Kombinerat med den översatta och kommenterad källtexten kan seminariet bidragen samlas till ett tvärvetenskapligt monografi om Ohthere s reseskildring. Denna bok har publicerats av Viking Ship Museum som den första volymen i den nya serien Maritim kultur i norr:

Ohthere's resor. En 9: e-talet hänsyn till resor längs kusterna i Norge och Danmark och dess kulturella sammanhang. Redigerad av Janet Bately & Anton Englund. Maritim kultur i norr 1. Roskilde 2007, 216 sidor. ISBN 978-87-85180-47-6.

Den andra forskningsrapporten Seminariet ägde rum den 24 och 25 september 2004 den tidigare svenska arsenal i Wismar under titeln Wulfstan's Voyage. Nytt ljus på vikingatida sjöfart inom etniska geografi Mare Balticum. Som en experimentell bidrag till seminariet museets Boat Guild för Skuldelev 1 återuppbyggnad, Ottar, avslutade en resa från Hedeby till Gdansk.

Vikingskipshuset har publicerat bidrag från Wismar seminarium under rubriken: Wulfstan's Voyage. Östersjöregionen i början av vikingatiden sett från ombord. Redigerad av Anton Englund & Trakadas Athena. Maritim kultur i norr 2. Roskilde 2009, 374 sidor. ISBN 978-87-85180-56-8.

Seminariet och boken om Wulfstan för resan och dess sammanhang var ett gemensamt projekt mellan Viking Ship Museum i Roskilde, det arkeologiska State Museum i Mecklenburg-Vorpommern i Schwerin, Centrum för historia och kultur i östra Centraleuropa i Leipzig, den romersk- germanska kommissionen i Frankfurt am Main och Niedersachsen Institute for Historical Coastal Research i Wilhelmshaven.